“Reeds 25 jaar bied ik dans en beweging aan. De 5 ritmes van Gabrielle Roth is het werk waar het allemaal mee startte. Naast Gabrielle Roth werd ik gevormd door veel verschillende dans leerkrachten en therapeuten. Samen met het werk van Kurt Pattyn groeide mijn passie uit in het geven van bewegingslessen naar bewustzijn. Ik bied dit aan via drie verschillende benaderingsvormen die elk hun specifieke kwaliteit en focus hebben, nl : Dans de 5 ritmes – (5 Rhythms movement practice), Open Floor movement practice & Body in Soul – (BISO) movement practice.
Telkens gaat het over de uitnodiging om je lichaam, je hart, je ziel in beweging te zetten op jouw manier, je kracht te ontdekken en de vreugde van beweging te ervaren. Daarnaast vormen ze een reis naar meer bewustwording van jezelf.”
Nele Vandezande
5 rhythms movement practice
De 5 ritmes vormen een methode om terug in contact te komen met je lichaam. Via de 5 ritmes word je op een actieve manier uitgenodigd om je aandacht naar binnen te richten. De 5 ritmes zijn Flowing, Staccato, Chaos, Lyrische en stilte. Het is in eerste plaats een leuke manier van bewegen om heel veel spanningen los te laten, jezelf tot rust te brengen en terug op te laden. Ieder ritme heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten waardoor je telkens andere facetten van jezelf leert kennen.
open floor movement practice
In open floor movement practice, staan de fundamentele universele principes van beweging centraal die ons werk tijdens beweging- en danssessies ondersteunen en verdiepen. Via beweging gaan we op zoek naar de verschillende facetten van onszelf. Een diepgaande uitnodiging om het lichaam in beweging te brengen dit in combinatie met de kwaliteiten van de verschillende soorten relaties. We werken en bewegen rond de kwaliteit van de relatie die we met onszelf hebben en de basisbehoefte aan stabiliteit en aanvaarding van jezelf. Daarnaast bekijken we ook onze basisbehoefte aan contact met de andere, de nood en belang van gezien worden, de basisbehoefte om erbij te horen en je doel in je leven te vinden. Dit alles ligt gebed in 4 dimensies nl lichaam (embodiement), emoties (emotionele intelligentie, gedachten (mindfulness) en energie (presence).
BISO movement practice
BISO is een bewust bewegingsmodaliteit met aandacht op de FABRR methode voor focus, ademhaling, beweging, ritme en ruimte. We exploreren de zes bewegingsportalen. Dit alles ligt gebed in het centering model en aspecten van het medicijnwiel. Waarbij we zowel een diepe reis maken doorheen het fysieke lichaam, het emotionele lichaam, het mentale en/of energetische lichaam als de persoonlijke, relationele, ecologische en/of universele dimensies. Door het gebruik van de wereld van Bodyspirit waarbij we de kwaliteiten van de lagen van ons lichaam exploreren – leidt dit alles tot vrije, creatieve expressie in beweging – het omvat ook ritueel en de kunst van acceptatie.
- Methodiek: combinatie van dans en beweging, meditatie, ceremonie, bruikbaar en toepasbare schema’s om inzicht te verwerven en duidelijkheid te krijgen over ons functioneren
- Lesgevers: Nele en Cathy Ryan hebben hun jaren ervaring samen gegoten in deze unieke manier om te groeien naar jezelf
Voor wie? Kies voor dans en beweging als
Een van de belangrijkste fundamenten van dans en beweging zijn: “Beweeg volgens jouw eigen mogelijkheden en grenzen. Je kan niets juist of verkeerd doen. Iedereen volgt zijn eigen ritme. Competitie is hier uit den boze. Een mooie dans is van geen belang”.
Doordat we met onze aandacht naar ons lichaam gaan en voelen waar er spanning/ontspanning zit en vanuit deze focus in beweging komen met heel ons lichaam, kunnen we stress en spanningen loslaten. Er is reeds lang bewezen dat stress de spanning in de spieren verhoogt. Door deze spieren op jouw manier, binnen jouw grenzen te gaan bewegen kan jouw lichaam, door de verschillende ritmes te gaan bewegen, loslaten en een diep gevoel van ontspanning creëren.
We dansen minimum 2 uur waarbij er tevens aandacht gegeven wordt aan een correcte stretching, opwarming en cool-down. In veel programma’s waarbij het lichaam terug gezond en in conditie wordt gebracht zegt men dat we dagelijks minimum 10.000 stappen per dag moeten doen. Tijdens een gemiddelde sessie van dans en beweging zetten we tussen de 9000 en de 11.000 stappen, afhankelijk van de beweeglijkheid van de voeten. Mensen voelen zich fitter en hebben veel meer energie na een sessie. Deze fitheid is zowel na de sessie voelbaar als op langere termijn, dit dankzij het verbeteren van onze beweeglijkheid en het verbranden van voldoende calorieën.
We zien mensen die fysiek volledig gezond zijn, maar ook mensen met o.a. fysieke beperkingen, chronisch vermoeidheids-syndroom, zwangere vrouwen, etc. dezelfde les afmaken, elk met en binnen zijn mogelijkheden.
Enkele fysieke voordelen zijn:
- Je bloedsomloop wordt geactiveerd waardoor de energietoevoer naar je lichaam verhoogd wordt.
- Beweging werkt bloeddrukregulerend, ook je hartritme verbeterd na tijd.
- Je ademhaling wordt geoefend: je ademt dieper waardoor meer afvalstoffen worden afgevoerd en zuurstof wordt aangevoerd. Je krijgt een diepere ademhaling.
- Na de fysieke inspanning zien we ook een totaal fysieke ontspanning optreden.
Deze gegevens zijn reeds lang wetenschappelijk onderbouwd.
Naast ontspanning en een betere lichaamsconditie beogen we vooral een intense innerlijke reis. Via dans en beweging herontdek je ieder plekje in je lichaam. Hoe meer je er met je focus naartoe gaat en je lichaam aanvaardt en toelaat, hoe meer je kan ontdekken dat je lichaam je enige en echte vriend is.
Hier kan je echt thuiskomen bij jezelf, verbindingen leggen met anderen en vanuit waardigheid en een diep gevoel van zelfvertrouwen je instincten vertrouwen en zo jouw eigen ritme volgen. De meesten onder ons zoeken antwoorden buiten zichzelf. Hoe meer je de beweging in jouw lichaam ervaart, hoe meer je leert dat de antwoorden via je eigen lichaam komen. Je lichaam is een plaats om vanuit een diepe verbinding je te laten meenemen door een diepere kracht. Wanneer je diep je lichaam ingaat ontdek je dat ze verbonden is met het grotere en er spontaan op reageert.
In dans en beweging wordt het lichaam gezien als een poort om toegang te krijgen tot jouw emoties en gedachten en in contact te komen met jouw intuïtieve mogelijkheden. Alleen dienen we onze focus te verleggen van ons hoofd (het mentale) naar ons lichaam (voeten, bekken, hart).
Je kiest maar zelf! Iedereen is welkom!
Bekijk het programma.
Het aanbod staat chronologisch met de eerst volgende workshop bovenaan. Wanneer er niets verschijnt, zijn de reeksen, lessen etc.. reeds gestart. Hou de site in het oog voor het nieuwe aanbod.
Dans & beweging – open les – zondagvoormiddag : 15 dec.
De losse avonden staan open voor zowel beginners als geoefende dansers. Ze bieden je de mogelijkheid om op een door jou gekozen moment je lichaam de toestemming te geven om te bewegen naar vrijheid en »» Lees meer…
Dans & beweging – open les – zondagvoormiddag : 12 jan.
De losse avonden staan open voor zowel beginners als geoefende dansers. Ze bieden je de mogelijkheid om op een door jou gekozen moment je lichaam de toestemming te geven om te bewegen naar vrijheid en »» Lees meer…
Dans & beweging – reeks zondagvoormiddag voorjaar
Tijdens deze reeks met vaste groep wordt er gewerkt rond de basis opbouw, verbinding van de dimensies gekoppeld aan noden in relaties. Spelenderwijs ontdekken we de kracht van deze verbindingen in ons lichaam en vooral in ons »» Lees meer…
Dans & beweging – open les – dinsdagavond 14 jan.
De losse avonden staan open voor zowel beginners als geoefende dansers. Ze bieden je de mogelijkheid om op een door jou gekozen moment je lichaam de toestemming te geven om te bewegen naar vrijheid en »» Lees meer…
Dans & beweging – dinsdagavondreeks – winter
De reeksen dans de 5 ritmes zijn bedoeld om jezelf in de veiligheid van een vaste groep de tijd te geven om te ontdekken hoe jouw totale beweging voelt, waar jij precies vastzit, welk ritme »» Lees meer…
Dans & beweging – woensdagvoormiddag reeks winter
Tijdens deze reeks met vaste groep wordt er gewerkt rond de basis opbouw, verbinding van de dimensies gekoppeld aan noden in relaties. Spelenderwijs ontdekken we de kracht van deze verbindingen in ons lichaam en vooral in ons »» Lees meer…