Dit is een reeks van 3 cursussen. Omdat je de combinatie volgt, krijg je 10% korting op het totaalbedrag.
Bewust omgaan met kinderen
Soms voelen ouders zich machteloos in de opvoeding van hun kinderen en zien ze echt geen uitweg meer. Vaak blijkt de communicatie tussen ouder en kinderen verstoord te zijn. We begrijpen elkaar niet meer en vervallen in discussies, ruzies en verwijten. Dit kan heel pijnlijk zijn voor zowel ouders als kinderen.
“The way we talk to our children becomes their inner voice.” Peggy O’Mara
Als we op een andere manier leren communiceren met onze kinderen, zetten we de eerste stap naar een andere manier van leven die iedereen ten goede komt. We kunnen bijdragen aan hun zelfwaarde gevoel van onze kinderen. Daarnaast wordt de hele sfeer binnen het gezin vrolijker en lichter en voelen we ons als ouders beter in ons vel. Welkom in de kracht van het woord!
In de lessen voor ouders van peuters, kleuters en lagere schoolkinderen wordt gezorgd voor een goede mix tussen theorie, oefeningen en ervaringen uitwisselen in het toepassen van deze nieuwe manier van communiceren.
Thema’s:
– een andere kijk op gezinsdynamiek en de ouder-kind relatie
– de 3-delige ik boodschap
– luister- en confrontatievaardigheden
– een andere kijk op belonen en straffen
– autonomie van kinderen stimuleren
– aanpak van ruzies tussen broers en zussen
– je kind in het licht zetten
– …
Bewust ouderschap: omgaan met emoties
Dat de soms heftige emoties van kinderen ons uitdagen, hoeft geen betoog. De emoties van ons kinderen confronteren ons met onszelf, onze waarden, onze keuzes en vooral ook met onze eigen emoties. Wie wil groeien in bezield en bewust ouderschap, kan emoties dus niet uit de weg gaan. Enerzijds worden we uitgedaagd om op een betrokken, respectvolle en ook kordate manier om te gaan met de emoties van onze kinderen. Zo kunnen ze zelf leren om hun emoties te hanteren of te uiten en om hun verlangens op een duidelijke manier te communiceren. Omdat we dit vaak zelf niet geleerd zijn in onze eigen opvoeding, kan dit een hele zoektocht zijn voor ouders.
Anderzijds worden we ook sterk geconfronteerd met onze eigen emoties. Elke ouder weet wat slaaptekort en vermoeidheid in combinatie met een stel joelende kinderen kan doen. De emoties waar we soms als jarenlang mee worstelen, worden heel sterk wakker gemaakt door het gedrag van kinderen die ons uitdagen tot op onze grenzen. Bewust ouderschap betekent dat we ouderschap aangrijpen om voor ons eigen groeiproces, zodat we onze eigen emoties niet langer moet projecteren op onze kinderen, maar zelf verantwoordelijkheid kunnen opnemen voor onze verlangens. Als we dit niet bewust doen, krijgen onze kinderen de lading van onze frustraties of wordt onze hele visie op opvoeden gekleurd door onverwerkte emoties.
Bewust ouderschap: samen met kinderen groeien
De eerste instinctieve neiging die we hebben als we moeder of vader worden, is om te focussen op het kind en te zoeken naar oplossingen voor zijn of haar geluk. Dit is een zeer belangrijk aspect van ouderschap. Kinderen zijn weerloos in deze wereld zonder ouders die hun steun en veiligheid bieden, begeleiden en coachen in onze maatschappij.
Daarnaast mogen we niet uit het oog verliezen dat onze kinderen zijn zeer bedreven in het spiegelen van onze eigen innerlijke blinde vlekken en onze onbewuste verlangens. De signalen die je kind uitzendt of de moeilijkheden waarmee je geconfronteerd wordt in de opvoeding, kan je bekijken als spiegels voor jezelf. Kinderen zijn heel gevoelig en kunnen als het ware de gemoedstoestand, de interne leefwereld of blinde vlekken van hun ouders spiegelen via hun gedrag, spel, ontwikkeling of problemen. Zo geven kinderen hun ouders en het gezin waarin ze opgroeien de kans om te groeien tot meer krachtige personen!
“Yesterday I was clever, so I wanted to change the world. Today I am wise, so I am changing myself.” Rumi
In deze lessenreeks word je uitgenodigd om de blik naar jezelf, naar je interne leefwereld of je relatie te richten. Als je durft naar jezelf kijken, als je durft naar binnen gaan om te voelen wat er leeft, als je deze uitdaging durft aan te gaan, kan je groeien als mens en als ouder. Meteen geef je ook ruimte aan je kind(eren) om gewoon zichzelf en helemaal “kind” te mogen zijn. Zo kunnen moeilijkheden omgezet worden in mogelijkheden en kracht. Dit komt iedereen van het gezin ten goede!
Het vraagt moed om naar jezelf te kijken als ouder “op advies” van je eigen kind(eren), maar het is een voldoening gevende reis omdat je er zoveel voor terug kan krijgen: je kind kan openbloeien en rust vinden, jij kan jezelf en je eigen kracht terug vinden, het gezin wordt harmonieuzer en je partnerrelatie krijgt weer nieuwe impulsen.